sarilait

Muumitalossa on ideaa

Muumitalohan on tehty puusta, ja muumitalossa on kakluuniuuni. Kun uunia koputtaa, voi jopa löytää esi-isänsä uunin takaa:)

Olen asunut puutaloissa. Yhdessä talossa oli jopa puulämmitys. Puisissa taloissa ei tule tukahduttava tunne, vaikka lämpötila välillä nousisikin turhan korkeaksi. Puu hengittää ja ilma tuntuu raikkaalta.

Nyt asun elementtihelvetissä. Tällaisessa betonielementtitalossa on hyvin harvoin mukava sisäilma. Joudun jatkuvasti vääntelemään pattereita päälle ja pois. Pikkupakkasilla pidän ainoastaan olohuoneen patteria päällä. Siitä huolimatta makuuhuoneessani lämpötila on n. 23 astetta. Yleensä väännän patterin kiinni yön ajaksi.

Kovemmilla pakkasilla laitan makuuhuoneen patterin päälle muutamaksi tunniksi aamuisin. Jos pidän patteria jatkuvasti päällä, yöllä on liian kuuma nukkua. Ellen laita makuuhuoneeseen lainkaan lämpöjä, tulee kylmä.

Pahinta on kuitenkin tällainen kevätsää. Lämpöasteita jokunen pihalla ja korkea ilmankosteus. Minun on pakko laittaa lämmitys kokonaan pois päältä, koska muutoin asuntoni muuttuu kuumaksi pätsiksi. Nyt kuitenkin huoneilma muuttuu liian kosteaksi. Vaikka lämpötila on 22 astetta, kosteus saa ilman tuntumaan kolealta. Välillä kun kosteus alkaa tuntua liian pahalta, laitan patterin muutamaksi tunniksi päälle ja tuskailen kuumuutta.

Elementtihelvetissä ei todellakaan ole koskaan hyvä olla. Minä tuskailen kuumuutta pohjakerroksessa, kun yläkerrosten asukkaat palelevat asunnoissaan. Talokin on vasta 14 vuotta vanha, joten sitäkään ei voi syyttää.

Voi kun saisikin muuttaa muumitaloon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten huonoksi rakentamisen täytyy mennä ennen kuin ymmärretään mitä se asukkaille merkitsee? Asuimme seitsemän vuotta kerrostalossa. Lapsilla oli jos jonkinlaista allergiaa. Toki sisällä tupakoi yksi ja useampikin vieras, kunnes siihen tuli muuton myötä loppu. Niin tuli allergioihinkin, joten jotain vikaa kerrostaloissa ja betoniseinissä on. Lämpötaloutta ajatellen eivät myöskään parhaita, taitavat haaskata energiaa?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En todellakaan tiedä, mikä menee vikaan. Edes uusissa taloissa on näemmä mahdotonta saada kunnollista sisäilmaa aikaiseksi. Muuttaisin pillit vinkuen puutaloon, jos olisi mahdollisuus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen seurannut ohikulkiessani tulevien hometalojen rakentamista. Yhdessä kohteessa oli kokonaisen ulkoseinän eristevillat viikkokaupalla alttiina sateille. Sitten peitettiin julkisivutiilillä. Myös monasti julkisivulaatoista joku pala on lohjennut ja villat voineet kastua. Viimeistelyssä vähän laastia vaan päälle ja sillä siisti.
Ikkunaremontin jälkeen minulla pakkasilla sukat pyörii jaloissa ja saattaa olla liiankin kylmä. Ikkunoiden ilmanvaihtoraot on säädettävissä kesä- tai talviasentoon, mutta sillä ei juuri ole vaikutusta. Ilmeisesti yläpuolellani asuvat ovat kokonaan tukkineet raot, vaikka ei saisi, joten kaikki korvausilma otetaan minun huushollin kautta.
Yleensä pidän parvekkeen oven raollaan yöllä, ellei ihan hirveitä pakkasia. Tai kuten parhaillaan läheisen talon hiekkapuhallukseen ei ole kiva herätä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös nykyisin ole pattereissa termostaattiventtiilit ja elämme huipputeknologian kultakautta?

Kiviseinä on kiviseinä vaikka voissa paistaisi, mutta kyllähän koneellinen ilmanvaihto on yksi ongelmista, jos se ei toimi. Itse asun puutalossa, joten helppoahan se minun on uunia puilla lämmitellä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pattereissa on teoreettiset termostaattiventtiilit. Todellisuudessa patterit ovat joko päällä tai pois päältä. Säätömahdollisuutta ei ole.

Täällä on koneellinen ilmanvaihto, mutta eipä siitä juurikaan ole iloa, koska lämpötilat ovat jatkuvasti poskellaan.

Ja kun on tällainen ilmankosteus, mikään imuri ei kosteutta poista ellei välillä lämmitä kämppää kuumaksi pätsiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Säätö on monesti lukittu, koska taloyhtiö voi näin pitää paremmin "asukkaat" tasa-arvoisina.

Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole muuta mainittu, vastaa asunto-osakeyhtiö vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lattilämmitysputkistosta, lämpöpattereista ja säätöventtiileistä sekä termostaateista.

Kaikki syyt kuuluvat myös reklamoida asunto-osakeyhtiölle, sillä eihän ne muuten siellä tiedä alkaa säätää systeemejä kuntoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Reklamoitu on. Jostakin kumman syystä minä, joka viihdyn viileässä, sain tosi kuuman asunnon.

Lämpimässä viihtyvät asuvat yläkerroksissa, joissa on kylmä.

Tämä kosteus tässä eniten haittaa. Täällä on niin lämmin, että tarkenen nukkua ikkuna auki heti kun yölämpötilat pysyvät plussan puolella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Ikävä juttu, mutta valita uudelleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulla on ainakin se etu, että helteelläkään ei ole sietämättömän kuuma. Korkeat kuuset varjostavat. Toiselta puolelta karsittiin koivut, saas nähdä miten vaikuttaa kesällä. Jotkut taas haluavat esteetöntä näkymää parkkipaikan vahtaamiseksi ja paistattelevat paahteessa.
Muuttotappiokunnissa on ollut myynnissä puutalojakin luonnonkauniilla paikoilla, jonne voisi muuttaa jollain porukalla ja viettää vanhuuttaan ilman jatkuvaa maiseman myllerystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyiset kerrostalot ovat hermeettisiä kanikoppeja verrattuna vanhoihin kaupunkitaloihin, joissa on paksut kiviseinät, korkeat huoneet ja hiukan ilmaa falskaavat ikkunanpuitteet. Siksi esimerkiksi tupakan polttaminen sisällä nykyaikaisissa kerrostaloissa on jotenkin paljon kiusallisempaa kuin vanhoissa ilmavissa asunnoissa.

Ihmisasumuksen tulisi olla ihmiselle "shelter" (suomennos "suoja" ei kuvaa tarpeeksi hyvin tarkoitustani) sen sijaan, että se olisi keinomateriaaleista valmistettu ulkomaailman eristävä umpio.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rakennetaan hermeneuttisia pullotaloja energian säästämiseksi ja pihalle perustetaan energia kuluttavia nurmikoita ja märkiä lehtiä hätistellään useamman miehen voimin lehtipuhaltimilla.
Tule mieleen hölmöläisten peittotalkoot!

Tämän blogin suosituimmat