sarilait

Helppo ja halpa tietoturvavinkki

Jokin aikaa sitten silmiini osui lehtikirjoitus, jossa kerrottiin, että valitettavan suuri osa suomalaisista heittää arkaluontoisia tietoja sisältäviä kirjeitä sellaisenaan roskiin. Ihmiset eivät tiedosta, että esim. paperinkeräyksen joukkoon heitetystä paperista voi kelmi löytää henkilötunnuksen yms.

Kirjoitusta seuranneessa keskustelussa moni valitti ettei kaupungissa juurikaan pääse polttamaan papereita, eikä kaikilla ole silppuria. Päätinkin laittaa tänne helpon ja erittäin halvan vinkin, miten arkaluontoisia dokumentteja voi hävittää.

Laske ämpäriin, tiskialtaaseen yms. kuumaa vettä ja sujauta paperisi sinne muutamaksi tunniksi likoamaan. Kun paperi on pehmennyt kunnolla, revi paperi pieneksi silpuksi, jota hierot voimakkaasti käsiesi välissä. Jos pidät askartelusta, lisää vähän tapettiliisteriä ja tee itsellesi taideteos.  Muussa tapauksessa puristele massasta tiivis pallo ja heitä paperinkeräykseen. Edes CSI ei enää saa tietojasi palautettua.

Jos tietoturvapulmasi liittyy tietotekniikkaan, käänny jonkun minua viisaamman puoleen. Tietoturvallista syksyä kaikille

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Tällaista menettelyä voisi kyllä pistää harkintaan. Ei ole nimittäin kovin vaivalloista. Kysymys on lähinnä: haluanko todella olla näin varovainen? Jätin sanomatta että vainoharhainen, koska asia on kuitenkin ihan todellinen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Riippuu ihan siitä, millaista postia saat. Jos sinun pitää hävittää esim. terveystietojasi koskevia dokkareita, tahdotko että naapurisi pääsee lukemaan tautihistoriaasi?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #3

Jahans, että siinä meillä on raitis ja reipas nuorimies, jonka pallit eivät koskaan syyhyä eikä muutenkaan kirvele:D

Hyvä poika, jatka samaan malliin vaan;)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies Vastaus kommenttiin #4

Olin kyllä joku aika sitten leikkauksessa ja yhteensä kai jotain puoli vuotta sairaslomalla mutta mitä se mihinkään vaikuttaa? Jos joku esim. niitä papereita plaraisi niin mitäpä tulisi hullua hurskaammaksi.
En ole suinkaan mikään avoin ihminen, kaikkea muuta, mutta kaikillahan on kuitenkin historiansa...
Tauteja tai lääkityksiä ei kylläkään ole, ehkä ne taas sitten on niin yksityisasioita että ihmisiä hävettää tai häiritsee ajatuskin sivullisten nuuskimisesta.

Edit: Niin no, niissä papereissa voisi olla just se henkilötunnus ynnä muuta, joten mieluummin kyllä ei kelmille. Ota nyt tästäkin selvää

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Löydä sisäinen taiteilijasi, ja tee paperimassaa. Jos tahdot tehdä suuren työn, ota avuksi kanaverkkoa ja rautalankaa. Byrokratiasta voi luova ihminen tehdä myös taidetta. Se kuitenkin on varmaa, ettet koskaan tiedä, kuka roskiksiasi tonkii.

j.olavi heikkinen

niksi-pirkka.

sullo tuhottavat asiapaperit käytettyjen sukkahousujen lahkeisiin ja sido yläosa umpisolmulle siten, että lahkeista muodostuu umpinaiset pussit.

sen jälkeen laita koko paketti pesukoneeseen 90 asteen valkopesuun - tuloksena on nailonpussukoihin pakattua paperimössöä ilman ainuttakaan luettavaa kirjainyhdistelmää.

kerran olen "pessyt" paidan rintataskuun jääneen pahvisen ajokortin, varkauden poliisilaitoksella vaativat vielä ne punaiset pahvimuruset todisteeksi ajokortin tuhoutumisesta, ennen kuin suostuivat kirjoittamaan väliaikaista ajolupaa :)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllähän paperista saa tiedot pois, jos on vaan mielikuvitusta. Mutta USB-tikusta ei häviä data edes konepesulla. Olen pari kertaa koittanut, tosin vahingossa:o/

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Sari,

Uskotko, että esim. ketään kiinnostaa minun kaltaisen rahvaan ja tavallisen kansalaisen yksityistiedot? Jos minun lompsa löydetään vaikka kadulta, niin parasta jättää paikalleen, koska siitä on vain kantamisen vaivaa ;)
Jos vaikka joku tietää paljonko olen maksanut viime kuussa sähköstä, puhelimesta, vedest, ruoasta yms...niin tietäköön ;)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jostakin kumman syystä ne poliisit kuitenkin varoittelevat. Miksi ihmeessä ihmisiä varoitetaan laittamastata henkilötunnusta verkkoon, jos saman numeron voi huoletta heittää roskalaatikkoon, jossa se on kaikkien saatavilla?

Onko henkilötunnus jollakin tavoin erilainen roskiksessa kuin netissä?

Jos hetun voi huoletta heittää paperinkeräykseen, miksei sitä voi huoletta jakaa verkkosivuilla?

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Onko pelkkä irrallinen hetula hyvinkin käyttökelpoinen vai onko sillä merkitystä minkä muun tiedon kanssa se on yhteydessä? En siis tiedä, vaan olen nyt kiinnostunut... harva näistä taitaa niin olla selvillä

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #11

En ole itsekään varma, miten se identiteettivarkaus käytännössä tapahtuu. Varmuuden vuoksi en heittele hetuani roskakoriin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #11

En ole itsekään selvillä, mutta päätin uskoa poliisia. Eikä niiden tietojen tuhoaminen todellakaan ole vaivalloista. Itselläni ei ole tiskikonetta. Laitan tuhottavat paperit tiskipöydälle, ja samalla kun tiskaan, pesen myös tietoni. Vaivatonta ja huoletonta.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen
Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Laiskanpuoleisena käytäntöni on se, että silppuan sormin vain nimen, osoitteen, viivakoodin, ja mahdollisen hetu/sotu-tunnuksen kohdat papereista, ja sirottelen paperimujun pussukkaan sinne tänne.

Ämpäriä olen joutunut käyttämään vain lattioiden ja ikkunoiden pesussa, sekä muutaman kerran logistiikkaan kantaessani ämpärissä tiskipöydän altaisiin sekä itse tiskipöydälle jostain syystä kerääntyneet suuret astiakasat pesuun kylpyammeeseen, ja sieltä takaisin astiakaappiin.
Tällainen astioiden pesusessio kannattaa tehdä Aatamin asussa, sillä ammeessa pesu ja etenkin suihkuttelu käsisuihkulla on varsin roiskuvaa. Astioiden pesun valmistuttua voi pestä ammeen ja itsensä.
Tällä menetelmällä tulee siis lyödyksi kolme kärpästä yhdellä iskulla, eli astiat, amme, ja ukko puhtaaksi samalla kertaa. Sopii naisillekin.
Suosittelen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kylpyamme on loistovekotin. Harmi ettei niitä löydy uusista asunnoista. Erässä vanhassa kämpässäni oli amme. Pesin siinä usein pyykkiä ja lopuksi pulahdin itsekin ammeeseen likoamaan. Tiskejäni en huomannut siellä pestä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Vaarivainaa vei kaikki paperit mökille, jotka postiluukusta vaan tippuivat. Siellä ne revittiin ikäänkuin matonkuteiksi ja sitten ne laitettiin vanhaan pulsaattoripesukoneeseen. Kun paperi muuttui sellaiseksi "puuroksi" niin paperimassaa laitettiin sellaiseen muottiin, jolla sai puristettua paperitiiliä. Kun tiilet sitten kuivuivat niin niitä oli hyvä polttaa talvella takassa puitten ohella. Melko pitkään ne paloivat.

Tämän blogin suosituimmat