sarilait

Kaikki blogit puheenaiheesta Valehtelu

Luova hulluus - Kyky valehdella on kyky oppia

Lapsena minulle opetettiin, että ei saa valehdella. Usein kuitenkin tuppaa olemaan niin, että satunnaiset ihmiset kysyvät vain tavantakaa asioita, joten kysymykseen: Miten voit?; tuli vastata:Hyvin.

Ja niin syyllisyys oli taattua.

Kyky käyttää mielikuvitusta on jotain, mitä ihminen ei voi saavuttaa kykenemättä valehtelemaan, mutta silti perinteisesti valehtelu tuomitaan, vaikka sen merkitys kehityksen kannalta on äärimmäisen tärkeää. Miksi lapset muuten leikkisivät?

Tuntemukseni 20+1 arkipäiväisestä valheesta tai puolitotuudesta

Valehtelu (ja puolitotuudet) on yksi moraalinen kysymys, josta minulla on ehkä tiukemmat säännöt itselleni kuin monella. Tässä kirjoituksessa ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä tuomioita, vaan kertoa siitä millaisia tuntemuksia minussa aiheuttaa, jos kuulen erilaisia asioita, joista ihmiset eivät usein ole täysin rehellisiä. Olisin kiinnostunut kuulemaan millaisia tuntemuksia lukijoissani herää kuullessaan näitä lausahduksia. Eli olen kiinnostunut selvittämään ovatko jotkin näistä vaan pakollisia, että yhteiskuntamme toimisi.

Perjantai pilalle - Trump yrittää puhua totta

USA:n presidentti Trump yrittää omien sanojensa mukaan puhua aina totta. Washington Postin laskujen mukaan tämä ei ole ihan aina kuitenkaan onnistunut. Kun voimme olettaa, että Trump tuottaa yli 61 lausetta päivässä, hän puhuu kaikkienkin mielestä enimmäkseen totta.

Säveltäjät ovat suuria valehtelijoita

Säveltäjät antavat usein sävellyksille teoksen sisältöön muka liittyviä nimiä. Suurta valhetta, koska musiikilla ei ole semantiikkaa. Jos teoksessa on sanat? Sanat ovat musiikin semanttieia kainalosauvoja.

Valehtelu ja valheenpaljastuminen

Valehteleminen on osa jokapäiväistä elämäämme. Ihmiset valehtelevat toisilleen koko ajan. Itse asiassa päivääkään ei mene ohitse, ilman jonkinasteista valehtelua. Valehteleminen on monimutkainen ilmiö ja yllättävän yleinen ongelma (DePaulo ym.,1996; Kornet, 1997). Valheen ja totuuden kertomisen välillä vallitsee dilemma. Meistä useimmille on opetettu jo lapsena, että valehtelu ei kannata, mutta itseasiassa valehtelu on sosiaalisen vuorovaikutuksen ja toimivan yhteiskunnan edellytys. Yhteiskunta kannustaa ja joskus jopa palkitsee valehtelusta.

Julkaise syötteitä