sarilait

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveys

Psyykelääkkeitä olisi käytettävä viimeisenä keinona

Mitä ajattelisit, jos menisit lääkäriin valittamaan kurkkukipua, ja lääkäri toteaisi katsomatta kurkkuun, että sinulla on angiina ja tarvitset antibiootteja. Luultavasti pitäisit lääkärin toimintaa epäammattimaisena. 

Tällaista menetelmää käytetään usein mielenterveyden hoidossa. Potilailla arvioidaan, pelkkien keskustelujen perusteella, olevan lääkehoitoa vaativia häiriötiloja aivoissaan. Lääkäri voi siis aivoja tutkimatta arvioida, että aivot tarvitsevat kemiallista käsittelyä.

Ilmaston lämpeneminen ja mielenterveys

Epidemiologian professori Sir Andrew Haines (EASAC, European Academies Science Advisory Council) käsitteli 27 tiedemiehen tutkimusta, jossa selviteltiin ilmaston lämpenemisen vaikutusta ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Lämpöaallot ja tulvat vaikuttavat myös ihmisen aivoihin tuoden mukanaan muun muassa välittömiä ja pitempiaikaisia mielenterveysongelmia. Tämä tulee näkymään myös niin ahdistuslääkkeiden kuin huumausaineiden käytön kasvuna.

Tämän päivän lapset 2050 - luvulla


200 000 vuotta on kulunut siitä kun varhaiset esi-isämme metsästivät Afrikan savanneilla. DNA:mme on yhä sama kuin satoja tuhansia vuosia sitten. Jos tuon ajan ihmiset olisi tuotu nykyaikaiseen ympäristöön ja sitä kehystävään yhteiskuntaan, millaiseksi he olisivat kokeneet sen?

Olisivatko he stressaantuneet? Kokeneet uupumusta? Olisiko heillä masennusta? Ahdistuneisuutta? Riittämättömyyden tunnetta?

Heidän aivonsa olivat sopeutuneet varsin hyvin tarkkailemaan ympäröivää maailmaa – näin he selvisivät ja pystyivät jatkaa perimäänsä.

Minä ja ADHD

Isoäiti sanoi, että tuo poika päätyy vielä vankilaan katsoessaan minua pienenä pihalla ikkunasta. Kyllä minä vankilassa aikaa vietin, koska niin halusin. Mielipidevangiksi ei ehditty julistaa, kuukausi on lyhyt aika, mutta  yritettiin.

Matti Pulkkinen, rakkaus ja ortodoksisuus

Kirjailija Matti Pulkkinen kuvasi ihmisen elämän koko lailla vaikeaksi - kulkemiseksi kriisistä kriisiin. Sillä tavalla elämä menee yksilöllä ja suvulla esikoisromaanissa Ja pesäpuu itki (1977).  

Suhtaudumme transsukupuolisuuteen väärin

Oletan, että kaikki, jotka tätä lukevat, tietävät mitä "transsukupuolisuus" tarkoittaa. Kyseessä on ilmiö, jonka kritisoiminen herättää usein heti äärimmäisen negatiivisen reaktion. Jos kyseenalaistat asian, niin sinut leimataan heti vaikka ja miksi uskonnolliseksi fanaatikoksi.

Ihminen älä hylkää itseäsi !

"Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi" ( God ) (Ihmisen käyttöohje ;)

Tykkäämme ihmisistä, jotka tykkää meistä ja kannustaa meitä. Jotta alkaisimme tykkäämään omasta ittestämme,meidän pitää oppia kannustamaan omaa itteämme  JOKAIKISELLÄ askeleella.

Miksi toinen on onnellinen ja toinen ei?

Erään brittitutkimuksen mukaan onnelliset ihmiset saattavat elää pitempään kuin onnettomat. Onnellisuus ei kuitenkaan suoraan pidennä elinikää, vaan taustalla vaikuttaa terveys. Onnettomaksi itsensä tuntevilla on muita todennäköisemmin monia sairauksia ja terveysriskejä, jotka selittävät erot myös kuolleisuudessa.

Terveys lisää onnellisuutta, mutta voiko onnellisuus edistää terveyttä?

Toinen luku masennuksesta - vaalien jälkeinen elämä

Kerroin maaliskuussa olevani masentunut. Monet ovat sen jälkeen kyselleet, mitä minulle kuuluu ja mitä elämässäni tapahtuu nyt. Osa on jopa väittänyt, että olen huijari. Haluan nyt kirjoittaa toisen tekstin, jossa hieman avaan tuntemuksiani viimeiseltä kolmelta kuukaudelta.

Julkaise syötteitä