sarilait

Prometheus-juhla

Osallistuin juuri serkkuni Prometheus-juhlaan. Kyse on eräänlaisesta aikuistumisjuhlasta, joka pidetään Prometheus-leirin jälkeen.

Prometheus-leiri on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton aikuistumisleiri.  Leirillä pohditaan eettisiä ja moraalisia kysymyksiä, erilaisia nuorten elämään liittyviä asioita, tutustutaan uusiin ikätovereihin ja vietetään toki myös hauskaa. Leireillä käsiteltävät asiat ovat monesti erittäin vaikeita aikuisillekin.

Serkkuni kertoi ettei ole koskaan aiemmin puhunut niin paljon vakavista asioista. Unetkin jäivät vähille, kun yötkin juteltiin ja pohdittiin asioita. Nuori miehenalku oli kuulemma aivan eri ihminen tullessaan leiriltä kotiin.

Prometheus-leiri on vaihtoehto rippi-leirille sekä muille uskonnollisille siirtymäriiteille. Aiemmin Suomessa ei uskonnottomille nuorille ollut käytännössä mitään vaihtoehtoja. Muistan omasta nuoruudestani, miten orvolta tuntui kun toiset pääsivät ripille, mutta itselleni ei järjestetty minkäänlaista juhlaa.

Nykyisin onneksi myös uskonnottomat nuoret huomioidaan ja heille on tarjolla vaihtoehto. Ripille pääsyssä ja muissa uskonnollisissa riiteissä on kyse uskonnollisesta aikuistumisesta. Valtaosa Prometheus-leirin valinneista nuorista on päätynyt uskonnottomaan  elämänkatsomukseen. Näiden nuorten valintaa tulee kunnioittaa.

Meidän aikuisten pitäisi muistaa huomioida myös Prometheus-nuoret.  Nämä nuoret kokevat samanlaisen siirtymävaiheen elämässään kuin ripille pääsevät ja ansaisevat juhlansa ja tottakai myös lahjansa.

Myös uskonnottomuuden valinta on tärkeä päätös nuoren elämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hellminen kuva
Vesku Helminen

On noita leirejä järjestetty jostain 90-luvun puolivälistä asti. Itse aioin mennä niille ensimmäisille, mutta purjelentoharrastus vei paljon parempiin aktiviteetteihin. Ja poliittisesti sitoutumattomiksi noita ei voi sanoa, ainakaan kaverini käymää leiriä. Melkoisen vasemmistolaisen aivopesun sieltä selvästi sai.

Tämän blogin suosituimmat